Gezinsblad
Adriaan Buys #479, geb. 28 nov 1838 te Ouddorp, ovl. 17 aug 1905 te St.Annaland, beroep(en): Schipper/landbouwer
Gehuwd 29 jul 1861 te St.Annaland met:
Tannetje van der Klooster #480, geb. 22 jan 1837 te Stellendam, ovl. 08 jun 1894 te St.Anneland
1) Pieternella Buys, geb. 07 apr 1864 te Sint Annaland (zl), ovl. 25 mei 1945 te Hazerswoude (zh)
Tot aan haar dood draagt zij de Thoolse klederdracht,waar de grote muts bij hoort. Haar laatste levensjaren,(in de tweede wereldoorlog) woont ze in het gezin van Johannes Frans en Jacoba aan de Hoogeveenseweg in Hazerswoude.

Gehuwd 08 jun 1888 te Sint Annaland (zl), Get. Jan Simons Pleune 22 j. kleermaker. Marinus van Oudenaarde 44 j.
nachtwaker. Johannes Verkolen 36 j. smid. Cornelis Kodde 34 j. molenaar.
met:
Abraham Kaashoek #2, geb. 19 okt 1859 te Sint Annaland (zl), ovl. 01 feb 1933 te Hazerswoude (zh), beroep(en): Schipper/Landbouwer, zoon van Johannis Frans Kaashoek en Maria van de Bogaard
Na precies 5 jaar militaire dienst werd Abraham in mei 1888 ontslagen. In datzelfde jaar trouwde Abraham als schippersknecht met de 24 jarige schippersdochter Pieternella Buys. Hij kocht eerst een houten tjalk met zeilen. Bij van Zalen kocht hij een vracht aardappelen en vervoerde deze met zijn schip van St. Annaland naar Amsterdam. Later werd dit schip ingeruild voor een ijzeren tjalk. Het echtpaar woonde aan boord, ook later met de kinderen. Voor de geboorte van de kinderen verbleef Pieternella in St.Annaland, bij haar ouders. Abraham was dan onderweg, en daarom zorgde Opa Buys voor de aangifte op het gemeentehuis.
Als gevolg van de vele bootreizen en de aardappelverkoop vanaf het schip aan de Lauriergracht gingen de kinderen ook in Amsterdam naar de school aan de Prinsengracht. Zij speelden op de hoge stoepen van de grachtenhuizen.
Toen de tweelingbroers geb. 1895 12 jaar werden, kregen zij ieder van hun ouders een zilveren zakhorloge. Adriaan hield van boeren en kreeg een klokje met op de achterkant de afbeelding van een paard. Voor Johannis Frans, die later ook boer werd, was varen iets geweldigs, hij kreeg een horloge met een afbeelding van een schip.
Een zeilschip heeft wind nodig, was die er niet dan trok een stoombootje het schip door de Dordtse Kil naar Rotterdam.
Na verloop van tijd is het gezin aan de Molendijk in St.Annaland gaan wonen. Abraham bezat hier in de Anna Vosdijkpolder enkele stukjes grond.
Twee jaar na de geboorte van het laatste kind, Pieter Abraham, hield Abraham het varen voor gezien. Hij verkocht zijn bezittingen in Zeeland en vertrok in 1912 naar Benthuizen om daar met zijn gezin een nieuw bestaan op te bouwen. Aan de Hoogeveenseweg werd van van Beek een stuk grond gekocht, een huis gebouwd, en daar werd met veel succes de landbouw bedreven.
Ook was hij vele jaren ouderling in de Ger. Gem. van Benthuizen.
Hoofdindex A-Z